CLICK HERE TO REMOVE THESE ADVERTS


Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: 12 volt problem

  1. #1

    Member Number
    60185
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    16
    Motorhome
    Adria Twin

    12 volt problem



    CLICK HERE TO REMOVE THESE ADVERTS
    The 12 volt side has developed a problem. Pressing the 12V button on the panel does not light up the 12V green indicator LED so Iím not getting any lights or water pumps.

    The panel still lights up the yellow EHU indicator when connected to EHU and I get 230v inside the van. Pressing down on the battery indicator shows the starter battery voltage but nothing lights when pressing up for the leisure battery voltage.

    The panel is a Schaudt LT311 panel linked to a Schaudt Electrobloc EBL 208SE next to the leisure battery.
    Bloc.jpgPanel.jpg

    Checking the leisure battery gives a voltage of 14.12v. Iíve checked the fuses between the leisure battery and the Electrobloc and they are OK as are all the fuses on the Electrobloc.

    Iíve also checked each of the 8 wires linking the Electrobloc to the panel and they all pass a continuity test.

    Any ideas?

  2. #2

    Member Number
    63531
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    3,360
    Motorhome
    Motorhome (aka The Nest)
    Hi ya,
    So do you get 12v Pumps & Lights when NOT on EHU ?

  3. #3

    Member Number
    63531
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    3,360
    Motorhome
    Motorhome (aka The Nest)
    Iím thinking 12v RCD or Fuse Problem !.
    Iíve got Annoying ĎHiddení Blade fusses in the run from the 230v Mains unit (on the Charger & 12v distribution Side) & the Pump !

  4. #4

    Member Number
    5407
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    9,272
    I had a similar problem on my Hymer a few years ago, when I pressed the 12v switch it was not lighting up and switching on the 12v circuit, I traced the fault to a relay inside the EBL99,, they are not a relay you can buy but I managed to persuade Shaudt to send me two, they are soldered in.

    You can try this company
    Schaudt Elektroblock EBL 99 Repairs at PS130. EBL 100, EBL101, etc
    Last edited by Tezza33; 12-03-2018 at 14:41. Reason: Missed out 'not'
    Likes Nabsim, carol liked this post
    Thanks Hughendon thanked for this post

  5. #5

    Member Number
    60185
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    16
    Motorhome
    Adria Twin
    Quote Originally Posted by Nesting Zombie View Post
    Hi ya,
    So do you get 12v Pumps & Lights when NOT on EHU ?
    No 12v pumps nor lights when NOT on EHU

  6. #6

    Member Number
    60185
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    16
    Motorhome
    Adria Twin
    Quote Originally Posted by Nesting Zombie View Post
    Iím thinking 12v RCD or Fuse Problem !.
    Iíve got Annoying ĎHiddení Blade fusses in the run from the 230v Mains unit (on the Charger & 12v distribution Side) & the Pump !
    Hello
    I've checked all the fuses and they are OK.

  7. #7
    Nabsim's Avatar
    Nabsim is offline Full Member
    Name: Nabs (Neil)
    Spouse: Caz

    Member Number
    74742
    Join Date
    Feb 2018
    Posts
    1,014
    Location
    High Peak
    Motorhome
    Geist Phantom
    Quote Originally Posted by Tezza33 View Post
    I had a similar problem on my Hymer a few years ago, when I pressed the 12v switch it was not lighting up and switching on the 12v circuit, I traced the fault to a relay inside the EBL99,, they are not a relay you can buy but I managed to persuade Shaudt to send me two, they are soldered in.

    You can try this company
    Schaudt Elektroblock EBL 99 Repairs at PS130. EBL 100, EBL101, etc
    I have had a few emails with Martin from this company and very helpful he was too. Well worth getting in touch, its nice when you find a company willing to offer advice when you aren't buying something from them although it will pay them back in the long run as its good advertising. I know I will use them if needed and they could fit me in
    Likes Tezza33, jacquigem, DeryneGillian liked this post
    Thanks Hughendon thanked for this post

  8. #8

    Member Number
    60185
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    16
    Motorhome
    Adria Twin
    Quote Originally Posted by Tezza33 View Post
    I had a similar problem on my Hymer a few years ago, when I pressed the 12v switch it was not lighting up and switching on the 12v circuit, I traced the fault to a relay inside the EBL99,, they are not a relay you can buy but I managed to persuade Shaudt to send me two, they are soldered in.

    You can try this company
    Schaudt Elektroblock EBL 99 Repairs at PS130. EBL 100, EBL101, etc
    Thank you.
    I have contacted Martin and will now try to arrange for the Schaudt unit to be fixed.

  9. #9

    Member Number
    5407
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    9,272
    Quote Originally Posted by Hughendon View Post
    Thank you.
    I have contacted Martin and will now try to arrange for the Schaudt unit to be fixed.
    Please let us know the outcome

  10. #10
    Nabsim's Avatar
    Nabsim is offline Full Member
    Name: Nabs (Neil)
    Spouse: Caz

    Member Number
    74742
    Join Date
    Feb 2018
    Posts
    1,014
    Location
    High Peak
    Motorhome
    Geist Phantom
    Did Martin say he thought it would be the EBL then or are you sending it to be checked out? Good luck anyway and as Tezza says let us know the outcome

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •